Sakedik kanyaho ngeunaan alumunium

fakta luminum masihan anjeun inpormasi ngeunaan unsur alami anu dianggo dina sababaraha jinis industri. Aluminium dianggap salaku barang anu niiskeun. Éta modern, langsing, kuat sareng ramping. Anjeun tiasa mendakan aluminium anu dipaké pikeun nyiptakeun kaléng, botol sareng seueur produk anu sanés. Ieu sababaraha fakta metot ngeunaan aluminium ...

Panginten, anjeun moal kedah terang kitu :

Sakedik langkung saratus taun ka pengker, kilogram aluminium ngagaduhan artos langkung sarébu rubles.

Dina taun 1899, para ilmuwan Inggris ngabéréskeun sisik Dmitrii Mendeleev, didamel tina emas sareng aluminium. Ayeuna, kilogram tina logam ieu ngarugikeun kirang tina ruble. Sapanjang satengah mimiti abad urang, produksi aluminium global parantos ningkat langkung ti 250 kali, ayeuna ngahontal ampir 5 juta tan; tina segi volum, produksi aluminium pangkat kadua saatos produksi beusi.

Aluminium leuwih ti 2,5 kali langkung hampang dibanding beusi, 3 kali - tambaga, 4 kali - perak. Dina hawa biasa, aluminium henteu karat dina cai, henteu kénging dina hawa, sareng nolak lampah nitrogén, walirang, karbon; permukaan logam ditutupan ku pilem pelindung oksida ipis. Kaduana sareng halogens, alkali caustic, walirang sareng asam hidroklorat, ngabentuk uyah. Éta stabil dina solusi asam asetat jeung fosfat, tapi dirusak ku cai amonia. Sapotong aluminium, dicelup dina asam nitrat anu kentel, janten tahan kana lingkungan agrésif kimia.

Logam anu nyemut bodas, lebur dina 660 ° C, ngalegaan ogé kana kawat (kawat panjang anu panjangna 10,000m beuratna ukur 270g sareng tiasa pas dina kotak pertandingan) sareng gampang gulungan kana lambaran rupa-rupa ketebalan.

Alloying sareng sajumlah alit anu sanésna (sareng ngabentuk aloi sareng ampir sadayana logam) sacara signifikan ningkatkeun kakuatan aluminium. Langkung ti 200 aloi anu béda dipikanyaho, sareng jumlahna unggal taunna ningkat, sareng kualitasna ningkatkeun. Aplikasi anu paling hébat nyaéta duralumin, anu sanés alumunium ngandung kira-kira 5% tambaga, magnesium sareng beusi. Silumin (4-12% silikon), lautal (4% tambaga, 2% titanium), scleron - hiji alloy aluminium kalayan tambaga, nikel, mangan, silikon sareng litium ogé seueur dikenal dina industri.

Aluminium sareng alloyna ngabantosan jalma pikeun nalukkeun elemen hawa, ngawangun mobil karéta api anu tahan lama sareng kapal laut. Teu heran alumunium sering disebut logam jangjang. Jangjang sareng fuselages pesawat, bagian mobil, pigura imah standar, korsi, ranjang, tabel sareng rébuan produk sanésna dilakukeun tina alumunium sareng alloyna. Di Inggris waé, dina taun pasca, langkung ti 70 rébu pondok aluminium prefabricated diwangun. Wangunan sakola ogé nuju didamel tina alumunium. Wangunan hébat anu diwangun tina aluminium (sareng plastik) diwangun di Moskow - Istana Kongres di Kremlin sareng Istana Perintis di Lenin Hills.

Aluminium diperyogikeun ku juru listrik, djen. Sanaos konduktipitas listrikna ampir satengah kurang tina tambaga, kawat aluminium suksés ngagentos tambaga. Kalayan rubak anu nyayogikeun konduktivitas listrik anu sami, aranjeunna 2 kali langkung hampang dibanding tambaga. Bubuk aluminium mangrupikeun bagian tina cét seueur.

Nalika daun ipis alumunium ipis dipanaskeun dugi ka 3-7 microns kandel, nya kedip-kedip ku seuneu bodas anu caang anu terang, nyababkeun jumlah panas. Pamakéan aluminium dina fotografi pikeun lampu smokless dumasar kana harta ieu (lampu magnesium sok ngahasilkeun kabayang bodas kandel). Pikeun genah fotografer, lampu khusus didamel nganggo potongan aluminium aluminium sareng kawat ipis anu gampang kabakar. Nalika arus dihurungkeun, kawat henteu ngaleungitkeun foil.

Aluminium taneuh anu saé dicampur sareng oksida tina sababaraha logam sanésna (beusi, kromium, kalsium) nyandak oksigén ti dinya, malikeun deui logam. Campuran aluminium sareng magnét beusi oksida disebut rinyuh. Suhu pembakaran campuran ieu séhat pisan, sareng saatosna rinyasa dipasihan kanggo rel rél, baja sareng beusi. Éta ngeusi bom incendiary sareng cangkang meriem.

Kamampuhan aluminium ngahasilkeun jumlah panas anu ageung lamun digabungkeun sareng oksigén anu dijantenkeun pikeun prosés pangolakan logam anu épéktip - aluminothermy.

Prosés tina aluminothermy kapanggih sareng ilmiah anu disahkeun ku NN Beketov ampir saratus taun ka pengker. Ti saprak éta, aranjeunna parantos nyebar di sadaya nagara di dunya. Dina metalurgi modéren, aluminothermy henteu ngan ukur dianggo kanggo peleburan beusi, tapi ogé pikeun nyéduksi logam réplika tina ores - vanadium, molybdenum, mangan.


Waktu pos: Jan-07-2020